Γ. Πάντζας: «Ο Φάκελος της Κύπρου ήταν μια ιστορική εκκρεμότητα της Ελληνικής πολιτείας προς τον Κυπριακό λαό, που παρέμενε για δεκαετίες ανεκπλήρωτη και σήμερα εκπληρώνεται»

logo_el

Αθήνα, 27/02/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Πάντζας: «Ο Φάκελος της Κύπρου ήταν μια ιστορική εκκρεμότητα της Ελληνικής πολιτείας προς τον Κυπριακό λαό, που παρέμενε για δεκαετίες ανεκπλήρωτη και σήμερα εκπληρώνεται»

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, παρουσιάστηκε ο Φάκελος της Κύπρου καθώς και η διαδικασία συλλογής, συντήρησης, ταξινόμησης και έκδοσης των Πρακτικών της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της το 1986 και τις ολοκλήρωσε το 1988. Ο Φάκελος Κύπρου εξετάζει μέσω μαρτυριών μία περίοδο επηρεασμένη από τη δικτατορία στην Ελλάδα, το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στη Κύπρο.

Ο κ. Πάντζας ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής και προεδρεύων της συνεδρίασης, έκανε λόγω για μια σημαντική ιστορικά πολίτικη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Επεσήμανε δε ότι η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου έχει ως αντικειμενική στόχευση να θέσει ερωτήματα και να παρουσιάσει το επιστημονικό υλικό για έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες αυτής της «μαύρης σελίδας» για την ιστορία, έχοντας ως επίκεντρο την αναζήτηση της ιστορικής πραγματικότητας και αλήθειας.

Επίσης, συνεχάρη το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, τη διοίκηση και την επιστημονική ομάδα της Βιβλιοθήκης της Βουλής για την αξιέπαινη εργασία της και την άρτια επιστημονική τεκμηρίωση της δημοσιοποίησης του Φακέλου της Κύπρου, τονίζοντας ότι είχε έρθει πλέον το πλήρωμα το χρόνου να εκπληρωθεί η ιστορική υποχρέωση της Ελληνικής Βουλής απέναντι στον Κυπριακό λαό και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Ιστορική αλήθεια και εκκρεμότητα η οποία παράμενε για δεκαετίες αναπάντητη και ανεκπλήρωτη.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και ενημέρωσαν τα μέλη των επιτροπών το προεδρείο και τα μέλη της Επιτροπής του Φακέλου της Κύπρου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και επιστημονικό προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων.

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: