ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το κόστος των εργασιών συντήρησης του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

logosyriza2

Αθήνα, 16/9/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το κόστος των εργασιών συντήρησης του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Ερώτηση, προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, με θέμα το κόστος των εργασιών συντήρησης του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, κατέθεσαν 9 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις, σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν γύρω από τις εργασίες συντήρησης του στεγάστρου Καλατράβα, εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους και εάν έχει εκτιμηθεί το κόστος τους από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ειδικότερα, με δεδομένη την πρόσφατη ανακοίνωση της ΓΓΑ ότι δεσμεύτηκαν πόροι για το συγκεκριμένο έργο ύψους 8 εκ. ευρώ, ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία, μεταξύ άλλων, και τη μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμήθηκε το κόστος των εργασιών συντήρησης.

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές Γιώργος Πάντζας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Ελένη Αυλωνίτου, Άννα Χατζησοφιά, Δημήτρης Στρατούλης, Χαρά Καφαντάρη, Θεανώ Φωτίου και Μαρία Κανελλοπούλου αναφέρουν τα εξής:

«Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την κατασκευή του περίφημου στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου. Ένα έργο βιτρίνας το οποίο κόστισε 130 εκ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και στο οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καμία εργασία συντήρησης και επισκευής, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσε να εκδοθεί η σχετική άδεια λόγω της αυθαίρετης κατασκευής του.

Σε αυτή την δεκαετή ολιγωρία της πολιτείας και την επικίνδυνη για την ασφάλεια των θεατών και των αθλητών αντιμετώπιση του θέματος, η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανακοίνωσε στις 25 Αυγούστου 2014 ότι για τα απαραίτητα έργα συντήρησης και επισκευής των στεγάστρων και μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, δεσμεύθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σγουρού, χωρίς να ενημερωθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή, πόροι ύψους 8 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής.

Το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια προκειμένου να δρομολογηθούν οι πρώτες εργασίες συντήρησης, προκαλούν εύλογα και σοβαρότατα ερωτήματα. Αποκαλύπτουν δε, για άλλη μια φορά, τη προχειρότητα, την ανευθυνότητα και την κερδοσκοπική λογική που χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της κατασκευής και μεταολυμπιακής διαχείρισης των εγκαταστάσεων, όσο και την συνολική τους αντίληψη στη κατασκευή αθλητικών έργων χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις νόμοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης.

Επίσης, σοβαρότατα ερωτήματα εγείρονται γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε και δεν υλοποιήθηκε κανένας σχεδιασμός για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του συγκροτήματος του ΟΑΚΑ, με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ούτε δόθηκε η πρέπουσα σημασία στις κατά καιρούς δημιουργικές προτάσεις των εργαζομένων για το θέμα αυτό (πχ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συλλογή βρόχινου νερού κλπ).»

Το κείμενο της ερώτησης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-by

 

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: