Εισήγηση Γιώργου Πάντζα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την “Κύρωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας” (10/9/2014)

logosyriza2

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε μια κύρωση τυπική, που δεν παύει όμως να έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα σε κάποια σημεία της.

Και λέω τυπική επειδή η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, είθισται να συνάπτει διμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες πάνω σε θέματα που αποτελούν κοινό πεδίο ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Αθλητισμός.

Είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι ο αθλητισμός παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών. Χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί βασικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού και ένα σημαντικό μέσο διπλωματίας για την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Θεωρούμε λοιπόν ότι και η παρούσα συνεργασία που καλούμαστε να κυρώσουμε, εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Είναι εύλογες και θεμιτές, οι όποιες διμερής συνεργασίες συνάπτει η χώρα μας, που στόχο έχουν να προάγουν την βελτίωση των σχέσεων και την φιλία με μία άλλη χώρα. Πόσο μάλλον με την γείτονα χώρα.

Κρίνουμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε σε θέματα διεθνούς αθλητικής πολιτικής στους κόλπους διεθνών οργανισμών και διεθνών διοργανώσεων. Όπως επίσης και σε επίπεδο μεταξύ των Ομοσπονδιών και των ενώσεων.

Τομείς αιχμής όπως είναι η φαρμακοδιέγερση, η βία, η ισότητα των φύλων, καθώς και το στήσιμο αγώνων και η διαφθορά στον αθλητισμό, θα πρόσθετα εγώ, αποτελούν κοινά προβλήματα με την γείτονα χώρα.

Προβλήματα που αναδεικνύουν και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της συνεργασίας αυτής.

Για παράδειγμα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, στο θέμα της φαρμακοδιέγερσης η διακίνηση των αναβολικών ουσιών στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Χρήστες αναβολικών καταφεύγουν στις επικίνδυνες αυτές ουσίες, οι οποίες δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ, προκειμένου να αποκτήσουν εύκολα και γρήγορα μυϊκή δύναμη, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους.

Ουσίες που προέρχονται και από την Τουρκία. Φτάνει κανείς να διαθέτει πιστωτική κάρτα.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, τα δείγματα των αθλητών του body building που αναλύονται είναι σε ποσοστό 20% θετικά σε απαγορευμένες ουσίες. Δείγματα τα οποία έρχονται από την Τουρκία.

Να σας θυμίσω ακόμα και την εξάρθρωση του τεράστιου και διεθνούς κυκλώματος αναβολικών από την ισπανική αστυνομία που έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις απαγορευμένες ουσίες, αφού η χώρα μας θεωρείται από τα σημαντικότερα κέντρα διακίνησης στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο ντόπας.

Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, αποτελεί συναρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων, ωστόσο θα θέλαμε να τοποθετηθείτε επ’ αυτού, γιατί η εκτεταμένη χρήση παράνομων ουσιών γίνεται κυρίως στον αθλητισμό.

Με αφορμή λοιπόν την παρούσα κύρωση αθλητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, περιμένουμε να ακούσουμε από εσάς, αυτό που έχετε δρομολογήσει ως πολιτεία και ως ΓΓΑ, για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής, σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, υπερψηφίζουμε την παρούσα αθλητική συνεργασία, και αναμένουμε να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες δράσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων στον αθλητισμό.

Σας ευχαριστώ.

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: