ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Κλειστές εδώ και χρόνια οι μαθητικές κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα και Παλαιά Πεντέλη

logosyriza2

Αθήνα, 23/7/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κλειστές εδώ και χρόνια οι μαθητικές κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα και Παλαιά Πεντέλη

 

Ερωτήσεις για τις μαθητικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και της Παλαιάς Πεντέλης, κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας μαζί με ομάδα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι και οι δύο κατασκηνώσεις παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές, ειδικότερα αυτή του Αγ. Ανδρέα, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την τύχη της κατασκήνωσης της Παλαιάς Πεντέλης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητικές κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, μέχρι και το 2001 φιλοξενούσαν 1500 περίπου μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο. Το 2001 το Υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τις κατασκηνώσεις στον Οργανισμό «Αθήνα 2004» ο οποίος κατασκεύασε 214 οικίσκους για την φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ. Οι κατασκηνώσεις μαζί με τους οικίσκους επεστράφησαν στο Υπ. Παιδείας μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά παρέμειναν κλειστές και ανεκμετάλλευτες μέχρι το 2010 που ανακατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν για τους αγώνες των Special Olympics του 2011. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ούτε επαναλειτούργησαν για τη φιλοξενία παιδιών, ούτε έχουν αξιοποιηθεί οι εγκαταστάσεις τους. Κανείς δε γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία για τα λειτουργικά έξοδα, τη συντήρηση και φύλαξη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων καθώς και για τα έσοδα από την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εγκατάλειψη και η διαχείριση αυτή είναι προκλητική και επιζήμια για το δημόσιο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης για την κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση : http://wp.me/p2VOlQ-b1

Σχετικά με την κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης, από το 2005 και μετά, δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση για την κατάσταση αλλά και για την τύχη της. Ο χώρος της κατασκήνωσης είχε, άγνωστο πότε, καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές και είχαν περιφράξει έκταση περίπου 1500τμ με σκοπό να κατατμήσουν και να οικοπεδοποιήσουν το δασικό χώρο της κατασκήνωσης. Επίσης, οι υπηρεσίες της Κοινότητας Παλαιάς Πεντέλης είχαν προχωρήσει σε αυθαίρετες παρεμβάσεις και αλλοίωση του χώρου, με αποτέλεσμα να αλλάξει ολοκληρωτικά η διαμόρφωση της κατασκήνωσης, να μειωθεί η δυναμικότητά της και να καταστεί η λειτουργία της μη ασφαλής για τους μαθητές και συνεπώς αδύνατη. Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζει κανείς εάν οι καταπατητές αποβλήθηκαν από το χώρο της κατασκήνωσης, ούτε εάν η τότε Κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης προέβη στην αποκατάσταση του χώρου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπ. Παιδείας ουδέποτε έχει απαντήσει σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και μέχρι σήμερα τηρεί για το θέμα «σιγή ιχθύος».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης για την κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-ba

Οι Βουλευτές θέτουν μια σειρά ερωτημάτων στον Υπ. Παιδείας και παράλληλα ζητούν να καταθέσει στο Σώμα πλήρη στοιχεία σχετικά με τις εν λόγω κατασκηνώσεις.

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: