ΕΡΩΤΗΣΗ – «Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου»

logosyriza2

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς :

–          Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

–          Υγείας

–          Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

–          Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Θέμα: «Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου»

 

Ένα χρόνο πριν οι υποσιτισμένοι πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες ζωής που βιώνουν και την ανάλγητη στάση της πολιτείας. Τις ίδιες άθλιες συνθήκες βιώνουν και σήμερα.

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο φιλοξενεί 240 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 65 παιδιά, από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και Αφγανιστάν, που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν. Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση όπως και πέρυσι, αφού εδώ και ένα μήνα έχει διακοπεί η τροφοδοσία σε είδη βασικής ανάγκης, όπως τρόφιμα και είδη υγιεινής ενώ αναμένεται να διακοπεί και η τροφοδοσία σε ψωμί. Εδώ και 6 μήνες έχει λήξει η προηγούμενη ετήσια προγραμματική σύμβαση, η οποία σημειωτέον τα τελευταία 5-6 χρόνια υπογράφεται ετεροχρονισμένα, μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Ερυθρού Σταυρού. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο να παραμένουν απλήρωτοι.

Παράλληλα, το κτιριακό πρόβλημα του Κέντρου παραμένει άλυτο, με το διαρκή κίνδυνο ενός σεισμού να «κρέμεται» κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των προσφύγων. Έναν κίνδυνο που είναι γνωστός από το 2005, δηλαδή εδώ και 9 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα 2 από τα 3 κτίρια στα οποία στεγάζονται οι πρόσφυγες έχουν κριθεί ακατάλληλα, το δε τρίτο έχει κριθεί εντελώς ακατάλληλο με πιθανότητα κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού. Αυτό τονίζεται σε πιστοποιημένες εκθέσεις της τεχνικής υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής και μηχανικών από το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκε παλαιότερα το κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου 2013, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Λαυρίου μεταξύ των οποίων – επαναλαμβάνεται – βρίσκονται και 65 παιδιά;
  2. Για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί ακόμη η ετήσια προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να πληρωθούν οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, με δεδομένο το γεγονός ότι ο ισχυρισμός της μη ολοκλήρωσης του απαιτούμενου προσυμβατικού ελέγχου, έχει απορριφθεί από τον Ερυθρό Σταυρό;
  3. Ποια μέτρα θα λάβουν για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

 

Βασιλική Κατριβάνου

 

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: