ΕΡΩΤΗΣΗ – “Καταπάτηση δημόσιας και δασικής γης στο Δασαμάρι και στο Ντράφι στην Ανατολική Αττική”

logosyriza2

07/04/2014

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

– Εσωτερικών

 

Θέμα: Καταπάτηση δημόσιας και δασικής γης στο Δασαμάρι και στο Ντράφι στην Ανατολική Αττική

Οι καμένες δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι, στα βόρεια του Πικερμίου, απειλούνται εκ νέου, αυτή τη φορά από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την οικοπεδοποίησή τους, συμφώνα με καταγγελία που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου στις 27/2/2014. Ο επιχειρηματικός όμιλος «ApolloCapitalGroup», μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα ξένα funds (Κινέζικα και Ρώσικα) να καταθέσουν πρόταση συμμετοχής τους στην επένδυση που ήδη έχει σχεδιάσει για δημόσιες και δασικές εκτάσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της εν λόγω εταιρείας αφορά την παράνομη καταπάτηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της εκ του νόμου δημόσιας, δασικής και αναδασωτέας έκτασης στο Δασαμάρι (μεταξύ Ντραφίου και Διώνης-Αιολίδος) καθώς και της κοινόχρηστης έκτασης των 156 στρ. του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ντράφι. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα τους, παρουσιάζεται χάρτης της προς πώληση περιοχής του Πεντελικού όρους και του Ντραφίου, με αυθαίρετα τοπωνύμια «ApolloEstateofAthens» και «ApolloNtrafi», “[…] σε μια «ιδανική» περιοχή όπου δημιουργείται «η νέα υψηλή κοινωνία της Αθήνας με υπερπολυτελείς βίλλες και μονοκατοικίες» σε ολιγόλεπτες αποστάσεις «από το αεροδρόμιο, το λιμένα της Ραφήνας, τα malls, τα supermarkets κ.λπ.» […]”, καθώς και ένας πίνακας των προς πώληση οικοπέδων σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα, τα τετραγωνικά της δόμησης (περίπου 80%) και τις τιμές αυτών!

Η εν θέματι έκταση, όπως φαίνεται και στους δασικούς χάρτες [φύλλα 115986, 115987, 115996 Διευθ. Δασών Ανατ. Αττικής], χαρακτηρίστηκε ως “δάσος και δασική” απο το Δασαρχείο Πεντέλης [πράξη 2532/1980] και κηρύχθηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 1995 [ΦΕΚ 749Δ/2-10-1995] και του 2009 [ΦΕΚ 35Δ/3-2-2010].

Η έκταση αυτή περιβάλλεται από τα ρέματα Δασαμάρι και Βαλανάρη (Βαθύρεμα, Λυκόρεμα) που χαρακτηρίζονται “ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” [ΦΕΚ 281Δ/23-3-1993]. Στην περιβαλλοντική βάση δεδομένων Οικοσκόπιο (WWF) το Δασαμάρι χαρακτηρίζεται ως βιότοπος CORINE με “μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις”. Ομοίως χαρακτηρίζεται και στη βάση δεδομένων για την ελληνική φύση Φιλότης (ΕΜΠ), όπου δηλώνεται με προτεραιότητα προστασίας “πολύ επείγουσα”.

Επειδή:

  • Τα τελευταία χρόνια το Πεντελικό βουνό απειλείται ευθέως από τις διάφορες αλλαγές στις χρήσεις γης (οικοδομικοί συνεταιρισμοί, διεκδικήσεις της εκκλησίας, φωτοβολταϊκά, βιολογικές καλλιέργειες κ.λπ.)
  • Οι διεκδικητές της συγκεκριμένης δασικής έκτασης δεν σταματούν να δραστηριοποιούνται για την οικοπεδοποίησή της, σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και δηλώσεις των ίδιων των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας έχει κλείσει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματικού ομίλου ApolloCapitalGroup και Κινέζικων (κρατικών) εταιρειών για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση μέρους της δασικής γης.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Είναι σε γνώση τους οι εν λόγω δραστηριότητες του επιχειρηματικού ομίλου; Υπήρξε σχετική ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κατόπιν της γνωστοποίησης του ζητήματος στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου;
  • Ποια μέτρα (άμεσα και μακροπρόθεσμα) προτίθενται να πάρουν, προκειμένου να αποτρέψουν την καταπάτηση της δασικής γης του Πεντελικού όρους στο Δασαμάρι καθώς και της κοινόχρηστης έκτασης στο Ντράφι;
  • Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής, η οποία θα αποκαταστήσει τον χαρακτήρα της έκτασης και θα βάλει εκ των πραγμάτων τέλος στις ορέξεις των κάθε είδους καταπατητών;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 Χαρά Καφαντάρη

 

Γιώργος Πάντζας

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: