ΕΡΩΤΗΣΗ – Γραφειοκρατική αναλγησία του Υπουργείου εις βάρος Παραολυμπιονίκη για τη χορήγηση οικονομικής επιβράβευσης

logosyriza2

Αθήνα, 4 Απριλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: «Γραφειοκρατική αναλγησία του Υπουργείου εις βάρος Παραολυμπιονίκη για τη χορήγηση οικονομικής επιβράβευσης»

 

Στο 5ο Ανοιχτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου INASFID που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2010 στην Κροατία, ο αθλητής της Εθνικής Ομάδας Στίβου ΝΑ και Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου στο άθλημα του άλματος εις μήκος (Τ20) Ευάγγελος Καναβός, κατέκτησε την 4η θέση στο άθλημα σε σύνολο συμμετοχής 20 αθλητών από 13 χώρες.

Για την διάκριση αυτή δύναται να χορηγείται οικονομική επιβράβευση στον αθλητή, όπως προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999. Ωστόσο, όταν ο αθλητής ακολούθησε την απαιτούμενη διαδικασία για να αιτηθεί της συγκεκριμένης οικονομικής επιβράβευσης (15.000€), αποστέλλοντας ταχυδρομικά τόσο την βεβαίωση της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία όσο και το σχετικό αίτημα, ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στην ΓΓΑ. Τον Νοέμβριο του 2013 αφού διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος δεν παρελήφθη από την ΓΓΑ, ο αθλητής επανέλαβε την διαδικασία μετά και την υπόδειξη στελεχών του Υπουργείου.

Ωστόσο η απάντηση (αρ. πρωτ. 37229/13.12.2013) του Υφυπουργού ήταν αρνητική για την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης,  με το αιτιολογικό ότι η αίτηση ήταν εκπρόθεσμη βάσει της απόφασης 14711/24.5.2000, η οποία στο άρθρο 3 παρ.1 ορίζει ότι για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης απαιτείται η αίτηση του ενδιαφερόμενου αθλητή να υποβάλλεται στην ΓΓΑ μέσα στον Ιανουάριο του επόμενου έτους εκείνου κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η διάκριση.

Η αντιμετώπιση αυτή, αναδεικνύει την αυστηρότητα του Υπουργείου, στο πρόσωπο του εν λόγου αθλητή, στον οποίο εξαντλείται η τυπικότητα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, όπως συνηθίζει άλλωστε να συμβαίνει σε βάρος των αδυνάτων που για διάφορους λόγους δυσκολεύονται να την αντιμετωπίσουν. Την ίδια ώρα μάλιστα που η ίδια γραφειοκρατία σε αυτή την χώρα, σε διάφορους τομείς, «για άλλους» βρίσκει τρόπους να ανακαλύπτονται διέξοδοι και να παρακάμπτονται εμπόδια.

Επειδή, ο εν λόγω αθλητής έχει τιμήσει τη χώρα μας με τη συμμετοχή του σε Παραολυμπιακούς αγώνες και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα,

Επειδή ο εν λόγω αθλητής παρά τα προβλήματα υγείας που έχει, έχει κάνει περήφανη την Ελλάδα στο εξωτερικό και πρόκειται για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα,

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πρόκειται να επιληφθεί του θέματος και να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία;
  2. Σε ποιες διαδικασίες θα προβεί, έτσι ώστε να δοθεί η οικονομική επιβράβευση στον αθλητή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Τάσος Κουράκης

Παναγιώτα Δριτσέλη

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Τζένη Βαμβακά

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

 

 

 

 

 

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: