Ομιλία στην Επίκαιρη Επερώτηση για τον Αθλητισμό στις 21/2/2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η χώρα μας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική ύφεση και την κοινωνική εξαθλίωση. Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας καταστροφικής πολιτικής δεκαετιών, με αποκορύφωμα το έγκλημα των μνημονίων.

Μέσα σε όλα αυτά και ο ελληνικός αθλητισμός πληρώνει και αυτός το δικό του βαρύ τίμημα, όπως άλλωστε και η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και όλοι οι τομείς της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο αθλητισμός, ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια τελείως αγνός, χωρίς υστεροβουλία, βασισμένος στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι και της υγιούς και ευγενούς άμιλλας. Είχε ως απώτερο σκοπό την αγωγή και την παιδεία των νέων, τον τρόπο έκφρασης της ανθρώπινης ομορφιάς, σωματικής και πνευματικής. Το περίφημο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποτελούσε το κυρίαρχο νόημα στην αθλητική δραστηριότητα των πολιτών. Ο αγώνας, η πάλη, η εντατική προσπάθεια, η ανάγκη του ανθρώπου να διοχετεύσει τη ζωτικότητά του, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να ξεπεράσει το διπλανό του αποτέλεσαν το αρχικό κίνητρο, την πρώτη ύλη για να συνδεθεί ο αθλητισμός με την άμιλλα, την ηθική επιβράβευση της προσπάθειας, τη συμφιλίωση –σημαντικότατο αυτό- και τη συναδέλφωση, αξίες που αποτέλεσαν συστατικά στοιχεία του παγκόσμιου αθλητισμού. Τότε όμως! Εκείνη την εποχή!

Στη σημερινή εποχή, όμως, όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έφτασαν να θεωρούνται μία επιχειρηματική δραστηριότητα. Να θεωρούνται εμπορικό προϊόν με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Το αθλητικό ιδεώδες ωθήθηκε στην εμπορευματοποίηση. Ωθήθηκε στο πεδίο της προσφοράς και της ζήτησης. Μετατράπηκε σε πηγή πλουτισμού. Μετατράπηκε σε μία ακατάσχετη χυδαιολογία με κύρια χαρακτηριστικά το φανατισμό και τη βία. Μετατράπηκε σε εργαλείο άσκησης πολιτικής και οικονομικής επιβολής από ισχυρές χώρες και μεγάλες βιομηχανίες. Μεταλλάχθηκε εν τέλει σε ένα μόρφωμα εγωισμού, ματαιοδοξίας, απληστίας, ντοπαρισμένων ινδαλμάτων λαϊκής κατανάλωσης, χωρίς τα ήθη και τα ιδανικά που  θεμελιώνει το αθλητικό ιδεώδες.

Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που δεκαετίες τώρα εφαρμόζεται, μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επέβαλε την άθλια και ανεξέλεγκτη ασυδοσία και οδήγησε σταδιακά τον αθλητισμό στον εκφυλισμό.

Το πολιτικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό επωφελές για το σύνολο. Χρησιμοποίησε τον αθλητισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα παράπλευρο και παρασιτικό σύστημα ανομίας, μέσα από το οποίο κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών στη βάση ενός υγιούς αθλητικού προτύπου.

Θυμίζω το «πάρτι» που έγινε στις ολυμπιακές υποδομές και εγκαταστάσεις. Οι υποδομές υπερτιμολογήθηκαν. Κοστολογήθηκαν δέκα φορές παραπάνω από την πραγματική αξία τους μόνο και μόνο για να τα οικονομήσουν κάποιοι.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, τι απέγινε το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004»; Γιατί αυτό που κοσμεί σήμερα τη χώρα είναι τα κουφάρια των ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που σήμερα είναι χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και που δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδεις προδιαγραφές, εγκαταστάσεις επικίνδυνες τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υγιεινή αθλουμένων και θεατών.

Και εδώ, τι κάνατε; Απλά, μεταφέρατε το πρόβλημα για μετά τις εκλογές, τότε που με άνεση θα παραχωρηθούν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες, αφού οι δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους.

Πείτε μου, αλήθεια, τι απέγιναν το Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Μουσείο του Παγκόσμιου Κλασικού Αθλητισμού, μουσεία που προβλεπόταν να κατασκευαστούν σε τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Golden Hall; Μήπως έγιναν περιουσία της ΛΑΜΔΑ ΔΟΜΗ Α.Ε., θυγατρικής της LAMDA Development, γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων; Όλα αυτά γίνονται παρ’ όλο που το συνολικό έργο έως ότου διακοπεί, στοίχισε 20.800.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Μήπως, να θυμηθούμε τα 12.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για μία εκδήλωση βράβευσης που ποτέ δεν έγινε; Για μία ολιγόωρη εκδήλωση βράβευσης 12.000.000 ευρώ!

Ο κατάλογος είναι μεγάλος, κύριε Υπουργέ. Όμως, ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κατάλογος του ξεπουλήματος που κρατάτε στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά τον ΟΠΑΠ έρχεται ο ΟΔΙΕ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, το ΣΕΦ και ένα σωρό ακίνητα που σήμερα προσφέρονται όσο-όσο από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το μεγαλύτερο εκτροφείο διαπλοκής και διαφθοράς. Πετάει έξω από τα γραφεία της την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας στο Ελληνικό, μία από τις κορυφαίες ομοσπονδίες της χώρας, που συγκέντρωσε είκοσι εννέα από τα συνολικά ενενήντα πέντε μετάλλια του ελληνικού αθλητισμού το 2012, τριάντα μετάλλια το 2013 και πλήθος διακρίσεων σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτός είναι ο σχεδιασμός σας για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ ξεπουλήσατε τον ΟΠΑΠ, μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δεν φροντίσατε να αναπληρώσετε τις χορηγίες του. Και δεν το κάνατε αυτό γιατί, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, έτσι και ο αθλητισμός εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό συρρίκνωσης και εκποίησης, σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει από το 2010 με το πρώτο θανατηφόρο Μνημόνιο.

Κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο ότι η Συγκυβέρνησή σας αποσύρει το κράτος από τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τον μετατρέπει από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν για λίγους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εντελώς μόνοι σας ως καλοθελητές πετσοκόψατε κατά 70% τη χρηματοδότηση. Καμία τρόικα δεν σας είπε συγκεκριμένα να κόψετε από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία. Αυτό πρέπει να το μάθει ο κόσμος που μας παρακολουθεί.

Το κάνατε, όμως, προκειμένου να υποβαθμίσετε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, τις ενώσεις και τα αθλητικά σωματεία, τα προγράμματα και τις δομές μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς βέβαια και τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, με στόχο αφενός να δημιουργηθεί μία Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς επιτελικό ρόλο και αρμοδιότητες, χωρίς αντικείμενο, αρκεί να διεκπεραιώνει και να νομιμοποιεί τις δράσεις της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, δηλαδή μία υπηρεσία-«σφραγίδα».

Είχατε στόχο αφετέρου να αξιολογηθούν οι αθλητικές ομοσπονδίες υπό την ντιρεκτίβα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων, αγνοώντας το διεθνές πλαίσιο, τους αθλητές και το κύρος της χώρας, αρκεί να δημιουργηθούν ομοσπονδίες με έναν και μόνο υπάλληλο.

Τελικά είχατε στόχο να καταστεί εφαρμόσιμη η ανταποδοτικότητα σε όλα τα επίπεδα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ανταποδοτικότητα που μόνο ένας μάνατζερ της αγοράς θα είχε ως κύριο μέλημα.

Το λέω αυτό γιατί εσείς, κύριε Υπουργέ, σε ραδιοφωνική σας συνέντευξη στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 είχατε πει: «Θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό με την οπτική του μάνατζερ».

Το ίδιο ακριβώς κάνετε και με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Έχουμε ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, ένα σύστημα που με τη συναίνεση των κομμάτων της Συμπολίτευσης εξακολουθεί και απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το πολιτικό σύστημα, ο επαγγελματικός αθλητισμός και μερίδα των αθλητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι το διαπλεκόμενο τρίγωνο που συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία.

Κάνετε τα στραβά μάτια στην αντιμετώπιση και την εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, στο ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», στο ντόπινγκ, στην εκτροφή παρακρατικών μηχανισμών και στα ανεξέλεγκτα φαινόμενα κοινωνικής βίας. Από τη μία διατηρείτε και ενισχύετε την ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό και από την άλλη στερείτε από τα κρατικά ταμεία και εντέλει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό πόρους βεβαιωμένους από φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις.

Αντί λοιπόν να εργαστείτε για όλα αυτά, φέρνετε τροπολογίες-«δωράκια» σε παράγοντες του αθλητισμού, σαν αυτή που αφορά στην εγγυητική επιστολή των ΠΑΕ και ΚΑΕ. Φέρνετε τροπολογίες που αφορούν στην Επιτροπή Αποτίμησης Αξίας Αθλητών, ενισχύοντας τη δημιουργία πλασματικών ισολογισμών στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

Δεν κάνετε, όμως, το ίδιο και με τον ΕΣΚΑΝ. Το λέω αυτό γιατί ενώ σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΣΚΑΝ δηλώσατε ότι έχετε τη βούληση τόσο εσείς όσο και η Κυβέρνηση να τον ενισχύσετε περαιτέρω, λίγους μήνες μετά στον προϋπολογισμό είδαμε το κονδύλι πετσοκομμένο κατά 80%.

Κύριε Υπουργέ, οι πάντες λένε ότι δεν μπορεί να σταθεί όρθιος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Αυτό το λένε όλες οι ομοσπονδίες, όλα τα σωματεία, όλη η αθλητική κοινότητα, το λένε ακόμα και αυτοί που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι «δικά σας παιδιά».

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τον άνθρωπο. Έχετε την υποχρέωση, λοιπόν, να εξασφαλίσετε όλες τις πνευματικές και υλικές προϋποθέσεις για να έχει τη δυνατότητα ο λαός και να συμμετέχει, αλλά και να απολαμβάνει τα πολιτιστικά και τα αθλητικά δημιουργήματα.

Σας παρακαλούμε να αλλάξετε πολιτική, αν και οι πάντες, η κοινωνία ολόκληρη, ξέρουν ότι πλησιάζει η ώρα που η υποχρέωση αυτή της Πολιτείας θα υλοποιηθεί με άλλους όρους, με το πρόταγμα «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη».

Ευχαριστώ πολύ.

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: