Δευτερολογία στην Επίκαιρη Επερώτηση για τον Αθλητισμό 21/2/2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως είπατε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών και πως οι πόροι είναι περιορισμένοι. Από την άλλη, όμως, σας λέγω εγώ ότι δώσατε 270 εκατομμύρια για το Μέγαρο Μουσικής, 230 εκατομμύρια που οφείλουν τα κόμματά σας -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- σε τράπεζες, που δεν ξέρουμε πότε θα τα πάρουν, όπως και άλλα πολλά εκατομμύρια με τα οποία έχετε δανειοδοτήσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα προς εσάς. Και δεν δώσατε, κύριε Υπουργέ -αν είναι δυνατόν!- 60 εκατομμύρια για τον ελληνικό αθλητισμό.

Κύριε Υπουργέ, ένα πρώτο σχόλιο: Είπατε ότι πολλά από αυτά που θίγει η ερώτηση αφορούν σε άλλα Υπουργεία και ότι δεν γνωρίζουμε τη δομή της Δημόσιας Διοίκησης και τις αρμοδιότητές της. Δεν παραλείψατε, όμως, να υπερασπιστείτε ως Υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τις ΠΑΕ και ΚΑΕ και άλλα σχετικά. Σας είναι άγνωστο, δεν ξέρετε τίποτα για τη σήψη στην οποία έχει περιέλθει χρόνια τώρα ο επαγγελματικός αθλητισμός. Δεν γνωρίζετε τίποτα για τα στημένα, για τα δωράκια στους μεγαλοπαράγοντες κλπ.. Ζείτε σε μία κοινωνία αγγέλων φαίνεται.

Όσο για το τρίπτυχο που περιλαμβάνει τους μεγαλοπαράγοντες και κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζονται, τους γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, με όνομα και επώνυμο. Δεν κάνετε, όμως, τίποτα επειδή είναι τα εργαλεία σας για τη μνημονιακή σας προπαγάνδα, είναι τα εργαλεία σας για να σπέρνετε το φόβο στον ελληνικό λαό!

Μη μας μιλάτε, λοιπόν, για στοιχεία και δικαστήρια. Αυτά πρέπει να τα κάνετε εσείς, γιατί εσείς κυβερνάτε και σήμερα ελέγχεσθε κοινοβουλευτικά.

Δεύτερο σχόλιο: Μας είπατε ότι θα κάνετε διάφορα, ότι είστε σε στενή συνεργασία με άλλα Υπουργεία και ότι εξασφαλίζετε επιπλέον πιστώσεις σε δομές και οργανισμούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έχω να σας πω ότι όλα αυτά τα διάφορα είναι «κενό γράμμα», κύριε Υπουργέ. Όλες οι επιπλέον πιστώσεις που εξασφαλίζετε είναι «ψίχουλα», κύριε Υπουργέ. Μη μας τα παρουσιάζετε σαν κατακτήσεις.

Τρίτο σχόλιο: Μας είπατε ότι στο κλείσιμο του κειμένου της επίκαιρης επερώτησης λέμε στην πρότασή μας ότι δεσμευόμαστε για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Μείνατε στη λέξη «πολιτικά». Θα σας εξηγήσω τι πάει να πει «πολιτικά χαρακτηριστικά». «Πολιτικά χαρακτηριστικά» σημαίνει ότι θέλουμε έναν αθλητισμό για τον άνθρωπο και όχι για το κέρδος. «Πολιτικά χαρακτηριστικά» σημαίνει ότι θέλουμε ένα μαζικό αθλητισμό για το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και όχι εμπορικό προϊόν για λίγους. «Πολιτικά χαρακτηριστικά» σίγουρα δεν σημαίνει το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προωθείτε μετ’ επιτάσεως.

Εμείς, κύριε Υπουργέ, καταθέσαμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση για να αναδείξουμε επί της ουσίας δύο θέματα. Το πρώτο είναι το διαχρονικό έγκλημα και η διαχρονική αντιμετώπιση από την πολιτεία και κυρίως τα τελευταία χρόνια πάνω στο αθλητικό οικοδόμημα. Δεύτερον, την καταθέσαμε για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο αθλητισμός για μας αποτελεί προτεραιότητα και κύριο «εργαλείο» για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο λόγος είναι πολύ απλός: Αγγίζει και αφορά τη νεολαία μας, δίνει διέξοδο σε καθημερινά προβλήματα.

Δυστυχώς, η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με την πολιτική σας και αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση. Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σχεδόν σε τίποτα. Αυτό που είπατε σύμφωνα με τη μνημονιακή σας αντίληψη, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Γι’ αλλού και αλλού υπάρχουν πάρα πολλά. Με τις πολιτικές σας αγνοείτε το δυσοίωνο μέλλον που έρχεται για τις επόμενες γενιές και κοιτάτε κοντόφθαλμα και παγερά μόνο νούμερα και αριθμούς. Αγνοείτε την επικίνδυνη κατάσταση, όχι αυτή που φαίνεται, αλλά αυτή που δεν φαίνεται, στην οποία η χώρα έχει περιέλθει, γιατί εκτός από τον άμεσο, προφανή κίνδυνο που επιφέρει η οικονομική κρίση, τον κίνδυνο που επιφέρει η φορολογική λαίλαπα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ανεργία, τη συρρίκνωση της υγείας, της παιδείας και άλλα πολλά, υπάρχει ακόμα ένας εξίσου μεγάλος κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος είναι η αμάθεια και η παρακμή που είναι σωματική και πνευματική. Είναι βέβαιο ότι για σας και την Κυβέρνησή σας οι γνήσιες εκφράσεις της κοινωνίας όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, δεν είναι πρώτης γραμμής.

Σας λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι για μας ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνική ανάγκη πρώτης προτεραιότητας, πρώτης γραμμής σε τρεις πυλώνες, στη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, στις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον αθλητισμό για όλους χωρίς διακρίσεις, ερασιτεχνικό και σωματειακό.

Η παρατεταμένη παρακμή στην οποία οδηγείτε σήμερα την κοινωνία μας, σύντομα θα τελειώσει. Εμείς με αφορμή τη σημερινή συζήτηση σας λέμε ξεκάθαρα ότι η κατρακύλα αυτή σύντομα θα σταματήσει. Θα το κάνουμε αυτό μέσα από ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό, δημοκρατικό, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.

Εσείς μένετε πάντα στην πρότασή σας περί πλεονάσματος. Ποιο πλεόνασμα, κύριε Υπουργέ; Αυτό το πλεόνασμα που είδε ο ελληνικός λαός χθες στις τηλεοράσεις, εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά στη Βαρβάκειο αγορά για ένα κομμάτι κρέας και ένα κομμάτι κοτόπουλο και ένα κομμάτι ψωμί; Ορισμένοι που ήταν στο τέλος αυτής της τεράστιας ουράς μπούκαραν μέσα στο μαγειρείο για να πάρουν ωμό κρέας και κοτόπουλο. Αυτό είναι το πλεόνασμα που δίνετε στον ελληνικό λαό. Ψεύδεστε ότι υπάρχει πλεόνασμα. Δεν υπάρχει πλεόνασμα. Δυστυχία, ανθρωπιστική καταστροφή υπάρχει στην πατρίδα μας και αυτή την κατάσταση θα τη διορθώσει οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, να είστε σίγουροι γι’ αυτό.

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: