ΕΡΩΤΗΣΗ – Κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων αντιδραστήρα της μονάδας Flexicoker του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ

logosyriza2

05/02/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  • Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων αντιδραστήρα της μονάδας Flexicoker του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ

Έλεγχο στα ΕΛΠΕ πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής, στις 31.01.2014, κατόπιν καταγγελίας (30.01.2014) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας για διαστολική παραμόρφωση στον αντιδραστήρα R3 της μονάδας 32 Flexicoker.

Στην προϊούσα έκθεση του ΚΕΠΕΚ ζητείται να διερευνηθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου από το ΥΠΕΚΑ, ως αδειοδοτούσα αρχή με βάση την ΚΥΑ 12044/613/2007, καθότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη προβλήματος στον αεριοποιητή 32-R-003 των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας των ΕΛΠΕ.

Κατά την αυτοψία επιβεβαιώθηκε ότι στο χαλύβδινο κέλυφος του εν λόγω αντιδραστήρα έχει δημιουργηθεί στρέβλωση, στρέβλωση που έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του διυλιστηρίου στις 20.1.2014.

Από τις 20.1.2014 η επιχείρηση προχώρησε σε προσωρινή λύση, ψύχοντας εξωτερικά την περιοχή παραμόρφωσης του κελύφους προκειμένου να αποτραπεί πιθανή ρήξη του.

Από τα ΕΛΠΕ δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος και το πιο πιθανό σενάριο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η λειτουργία του αεριοποιητή έως το επόμενο shutdown, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από σήμερα.

 

Επειδή:

  1. Η εν θέματι εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO και πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα ενέχει τον κίνδυνο πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής.
  2. Το χρονικό διάστημα του ενός έτους, που προβλέπεται να μεσολαβήσει έως την αποκατάσταση του προβλήματος, είναι εξαιρετικά μεγάλο και κατά τη διάρκειά του θα λαμβάνονται προσωρινής μόνο φύσης μέτρα (εξωτερική ψύξη κελύφους), που δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα οριστικά.

A) Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. 1. Ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΚΑ/ΕΑΡΘ, ΥΠΕΚΑ/Δνση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών, Περιφέρεια Αττικής και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) όπως οι περιβαλλοντικοί όροι επιβάλλουν; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές;
  2. 2. Ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τους όμορους του διυλιστηρίου Δήμους για το συμβάν;
  3. 3. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO και πιθανή ρήξη θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής, σε τι ενέργειες θα προβεί το ΥΠΕΚΑ ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και οριστικά η παραπάνω βλάβη και να μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται με ασφάλεια; Έχει ζητήσει από την Διοίκηση των ΕΛΠΕ το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της  βλάβης;
  4. 4. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση συνεπειών σε μεγάλο ατύχημα;

B) Αιτούμαστε επίσης την κατάθεση των κάτωθι εγγράφων:

  1. 1. Τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες Αρχές από τον Οκτώβριο του 2012 έως και σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της τακτικής Επιθεώρησης SEVESO της 11ης Απριλίου 2013.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πάντζας Γεώργιος

 

Πετράκος Αθανάσιος

 

Ουζουνίδου Ευγενία

 

Αλεξόπουλος Απόστολος

 

Αθανασίου Νάσος

 

Δούρου Ρένα

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Μητρόπουλος Αλέξης

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: