ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Επίκαιρη Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ – Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός

logosyriza2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ – Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός

 

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τον αθλητισμό, προκαλεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έναν αθλητισμό υπό κατάρρευση, απόρροια των διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές, χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην επερώτηση, με τη δραματική μείωση των κρατικών χρηματοδοτικών πόρων και τη στοχευμένη και συστηματική διάλυση των δημοσίων δομών άθλησης, το Κράτος έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού. Αφενός κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου και αφετέρου οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο – όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τα παραπάνω, μαζί με τη διαρκή υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, τη συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πλήρη απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση, συνθέτουν το χάρτη μιας πολιτικής που έχει στόχο τη μετατροπή του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της φυσικής αγωγής σε εμπορικό προϊόν για λίγους.

Στον αντίποδα, διατηρείται ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, το οποίο με την συναίνεση των δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, εξακολουθεί να απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικός αθλητισμός – διαπλεκόμενα συμφέροντα», συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. Πουθενά δεν αποτυπώνονται στην κυβερνητική πολιτική δράσεις που να αφορούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του ντόπινγκ, της εκτροφής παρακρατικών μηχανισμών, των ανεξέλεγκτων φαινομένων κοινωνικής βίας. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων, που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Την επερώτηση συνυπογράφουν 34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αθήνα, 5/2/2014                                                                                                                                              ΕΕΚΕ Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-8U

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: