Ομιλία στο Νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ 28/1/2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μετά από τόσα σκάνδαλα, επιεικώς μετά από τόσες ατασθαλίες που δημιουργήσατε και μετά από μία εγκληματική πολιτική δεκαετιών που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και στην καταστροφή, έρχεστε σήμερα να δημεύσετε τη δημόσια περιουσία της χώρας, περιουσία που δημιούργησε ο ελληνικός λαός με κόπο και ιδρώτα.

Έρχεστε σήμερα και εγκαινιάζετε το 2014 εκποιώντας τη βασικότερη στρατηγική εθνική υποδομή της χώρας.

Εγκαινιάζεται το 2014, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Ξεπουλάτε το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και τις στρατηγικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, υποδομές οι οποίες αποτελούν πυλώνα για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, υποδομές οι οποίες εξασφαλίζουν την ηλεκτρική ενέργεια του ελληνικού λαού σε όλη τη χώρα, την ώρα μάλιστα που πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα.

Αντί, λοιπόν, να απολογηθείτε και να μας πείτε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πώς καταφέρατε και φτάσατε τη χώρα στη χρεοκοπία, έρχεστε και μας λέτε με θράσος ότι είναι αναγκαία η εκποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά είστε αντιπαραγωγικοί, αντικοινωνικοί, γεμάτοι με εμπάθεια και εμμονή προς το δημόσιο συμφέρον και τον ελληνικό λαό. Είστε οι κύριοι εκφραστές του πλιάτσικου της δημόσιας περιουσίας από την ιδιωτική κερδοσκοπία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μπαίνουμε στην τελική φάση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας. Μπαίνουμε στην τελευταία φάση ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος, με το οποίο ο νέος ιδιοκτήτης θα πάρει τσάμπα περίπου 12.000 χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης που έγιναν από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Και λέω «τελική φάση» γιατί η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερη και χρειάστηκαν μακροχρόνιες και μεθοδευμένες παρεμβάσεις λόγω του μεγέθους της, ένα μέγεθος που αποτελείται από επτά εκατομμύρια πελάτες και περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως. Αυτός είναι ο λόγος που η τρόικα ψάχνει τρόπους να βάλει στο χέρι την υποδομή αυτή.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι. Όλα τα άλλα, σαν αυτά που περιγράφονται στην αιτιολογική έκθεση, ότι δηλαδή ο διαχωρισμός αυτός είναι αναγκαίος προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο, είναι προσχηματικά.

Όπως προσχηματικό είναι ότι με τη διάσπαση αυτή θα μειωθούν οι τιμές. Γιατί, να σας θυμίσω ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε με το ν. 2773/99, αντί οι καταναλωτές να έχουν φτηνότερο ρεύμα και καλύτερες υπηρεσίες, αποδείχτηκε ότι στην ουσία έγινε για να οικονομήσουν αμύθητα ποσά και να βάλουν στο χέρι το δημόσιο πλούτο και τους καταναλωτές -ποιοι άλλοι;- οι βιομήχανοι, οι οποίοι, ενώ από την μία κατασκεύαζαν μονάδες δήθεν για να παράγουν ρεύμα για τη δική τους χρήση, από την άλλη ανάγκασαν τη ΔΕΗ να το αγοράζει έως και στην τριπλάσια τιμή απ’ ό,τι το πουλάει σήμερα στους ίδιους.

Ο στόχος, λοιπόν, όπως και τότε, παραμένει ο ίδιος: Να γίνει γιουρούσι από την ιδιωτική κερδοσκοπία σε όλες τις παραγωγικές υποδομές της χώρας. Καμία τιμή δεν πρόκειται να πέσει, γιατί κανένας επιχειρηματίας δεν θα βάλει πρώτο το δημόσιο συμφέρον από το ιδιωτικό, το συμφέρον το δικό του δηλαδή, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Αφήστε, λοιπόν, αυτήν την αντεθνική πολιτική, αφήστε ήσυχες τις δημόσιες υποδομές της χώρας. Φτάνει πια με τις πολιτικές σας που κρύβουν σκοπιμότητες και προσχήματα, που σκοπό έχουν να διαλύσουν σταδιακά τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του κράτους: την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος. Όλα τα πακετάρετε για να τα παραδώσετε στο κεφάλαιο. Στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ένα κράτος ανταποδοτικό μόνο για τις πολυεθνικές.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω κι εγώ με τη σειρά μου πως ό,τι και να ψηφίσετε σήμερα και αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ακυρώσει. Δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα ξεπούλημα, καμία εκποίηση εθνικών στρατηγικών υποδομών της χώρας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θεωρώ ότι είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, σε μια στιγμή που, αφού ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κατέστρεψαν τη χώρα, σήμερα διοργανώνουν το μεγάλο πάρτι με πακέτα-δωράκια εκατομμυρίων ευρώ.

Τα διόδια, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, ο ΟΠΑΠ, οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα, η λίστα Λανγκάρντ, το κλείσιμο της ΕΡΤ, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και άλλα πολλά είναι μέρος αυτού του «φαγοποτιού» που οργανώσατε. Την ίδια ώρα που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στενάζουν από τις μνημονιακές σας πολιτικές, την ίδια ώρα που το κράτος έχει αποδειχθεί στο μεγαλύτερο «μπαταχτσή» και χρωστάει εκατομμύρια ευρώ σε υγιείς επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα που κλείνετε και παίρνετε σπίτια. Δεν έχετε αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια, τα ίδια εξακολουθείτε να κάνετε και σήμερα.

Ο χρόνος σας, όμως, τελειώνει. Δεν θέλουμε άλλη σωτηρία από εσάς. Βρείτε τρόπο να φύγετε από την διακυβέρνηση της χώρας και αφήστε άλλους να σώσουν τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, χωνέψτε το. Και χωνέψτε την επαναφορά των στρατηγικών υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: