Τοποθέτηση στο Νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών έργων 9/12/2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το πάρτι των εθνικών εργολάβων στα δημόσια έργα συνεχίζεται. Πάρτι με πακέτα-δωράκια εκατομμυρίων ευρώ στους κατασκευαστικούς ομίλους, πάρτι που μετά τη ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου η τσέπη των μεγαλοεργολάβων θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο, την ίδια ώρα που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στενάζουν από τις μνημονιακές σας πολιτικές. Την ίδια ώρα που το κράτος έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «μπαταχτσή» και χρωστάει εκατομμύρια ευρώ σε υγιείς επιχειρήσεις.

Δεν έχετε αλλάξει ούτε στο ελάχιστο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια και χρεοκοπήσατε τη χώρα, τα ίδια εξακολουθείτε και κάνετε σήμερα. Συγκαλύπτετε την ισχυρή οικονομική ολιγαρχία των εθνικών εργολάβων εις βάρος των πολιτών. Επικαλείστε την υποτιθέμενη ανάπτυξη με μισθούς 300 ευρώ σε μεγάλα εργοτάξια, ξεπουλώντας το δημόσιο συμφέρον, φτάνει να διασφαλιστεί η κερδοφορία κάποιων. Λεηλατείτε το δημόσιο χρήμα, κλείνοντας τα μάτια σε στημένους διαγωνισμούς και σκανδαλώδεις συμβάσεις. Με φουσκωμένους προϋπολογισμούς και κοστολογήσεις σε τιμές του 2006 ενεργοποιείτε 60% αύξηση στις τιμές των διοδίων, με τη συμβολή του δημοσίου να υπερβαίνει το 55%. Οι εταιρείες συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια για έργα που δεν έχουν ποτέ εκτελεστεί, με ρήτρες οι οποίες δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ, έρχεστε σήμερα και βάζετε ρήτρα στο ίδιο το κράτος.

Γιατί όλα αυτά; Για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, όλων αυτών, δηλαδή, που συνεργαστήκατε όλα αυτά τα χρόνια και καταστρέψατε τη χώρα. Πρόκειται για ληστεία. Πρόκειται για σκάνδαλο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πέρα από την οικονομική του διάσταση έχει και το στοιχείο του ελέγχου των μαζών.

Θέλετε να ελέγξετε τις μετακινήσεις του πληθυσμού αυξάνοντας το κόστος μετακίνησης, περιορίζοντάς τον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιβάλλετε εξωφρενικές αυξήσεις στα διόδια, προκειμένου η περιφέρεια να μην αναπτυχθεί ποτέ. Κάνετε τα πάντα προκειμένου η οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης στην Ελλάδα της κρίσης να είναι απαγορευτική. Να είναι απαγορευτική για κάποιον που μένει στον Ωρωπό, στο Διόνυσο, στην Ελευσίνα και που σήμερα διανύει δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εργαστεί με μισθούς πείνας.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, έχετε την εντύπωση ότι ο Ωρωπός, ο Διόνυσος ή η Ελευσίνα, σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης και με όλη την πληθυσμιακή επέκταση είναι εκτός αστικού ιστού; Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, τότε είστε εκτός πραγματικότητας. Κι άντε να πούμε ότι το 2007, με τις αρχικές συμβάσεις, υπήρξε πράγματι αστοχία στο συγκεκριμένο. Σήμερα, το 2013, με την υπάρχουσα κρίση, που δουλειές δεν υπάρχουν, που η ανεργία μαστίζει, που η αναζήτηση δουλειάς δεν κοιτάει σύνορα και χιλιόμετρα, έρχεστε και κάνετε το ίδιο και χειρότερο λάθος. Έρχεστε και βάζετε διόδια και αυξήσεις εντός του αστικού ιστού, εντός της περιφέρειας Αττικής. Φτάνει να κάνετε μία βόλτα τις πρωινές και βραδινές ώρες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, να δείτε την «ηρωική» έξοδο που κάνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Αττικής προκειμένου να εργαστούν.

Τι λέτε σε αυτούς, λοιπόν; Τους λέτε πληρώστε παραπάνω διόδια προκειμένου να εργαστείτε; Τους λέτε, είσαστε προνομιούχοι που δουλεύετε και πρέπει να τιμωρηθείτε;

Τους λέτε ότι θα φτιάξετε παράδρομους, ενώ γνωρίζετε ότι αυτό ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί δεν θα επιτρέψουν οι εργολάβοι να τους διαφύγουν κέρδη. Επίσης, τους λέτε να χρησιμοποιήσουν την ανύπαρκτη προς τα βόρεια της χώρας σιδηροδρομική γραμμή. Κοινώς τους κοροϊδεύετε, δηλαδή.

Το αρχικό σας λάθος στις συμβάσεις του 2007, που προέβλεπαν όλα τα παραπάνω, όχι απλά δεν το διορθώνετε αλλά το ενισχύετε. Και το ενισχύετε ασελγώντας για μια φορά στην τσέπη του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, σήμερα γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό  για ποια ανάπτυξη κόπτεστε πραγματικά, για την ανάπτυξη των λίγων γιατί αυτές οι συμβάσεις είναι αντιαναπτυξιακές για τους πολλούς. Είναι συμβάσεις οι οποίες πρέπει να ακυρωθούν και να επανεξεταστούν από το μηδέν. Είναι συμβάσεις που κρύβουν τις διαδρομές του χρήματος. Είναι συμβάσεις που τροφοδοτούν την μαύρη τρύπα και το φαύλο κύκλο της υπάρχουσας κατάστασης, όπου ο πολίτης καθημερινά και για πολλά χρόνια πληρώνει διόδια για ανύπαρκτα έργα χωρίς να γνωρίζει που έχουν πάει τα χρήματα αυτά. Είναι συμβάσεις οι οποίες θα επανεξεταστούν σε λίγα χρόνια με ακόμα περισσότερες αυξήσεις και με ακόμα περισσότερους σταθμούς διοδίων.

Αυτή είναι η πολιτική σας, το ξεπούλημα και η εκποίηση δημοσίων αγαθών, η διαπλοκή μέσω ευνοϊκών συμβάσεων υπέρ των λίγων, η business κάτω από το τραπέζι με τα συμφέροντα που σήμερα σας χειραγωγούν και εξαρτάστε από αυτά. Όλες οι κυβερνήσεις σας κινούνται στην ίδια στρατηγική. Όλες οι κυβερνήσεις σας κινούνται στη στρατηγική του χάους και της κομπίνας, στη στρατηγική του παραλόγου για τους πολλούς και του κέρδους για τους λίγους.

Μόνο που αυτό αλλάζει σιγά – σιγά γιατί ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε όταν υπάρχει πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε όταν υπάρχει γενική απαίτηση για μια άλλη ριζοσπαστική πολιτική.

Σας ευχαριστώ.

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: