ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Γιώργος Πάντζας: «Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και όχι μέσο για μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη των καταναλωτών»

 logosyriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13/9/2013

 

Γιώργος Πάντζας: «Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και όχι μέσο για μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη των καταναλωτών»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας μαζί με 4 ακόμη Βουλευτές, με θέμα την άδικη επιβάρυνση των καταναλωτών, από την αύξηση του τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ). Επισημαίνεται ότι το εν λόγω τέλος επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Στην ερώτηση οι Βουλευτές αναφέρουν ότι η συγκυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κρύφτηκε πίσω από τη ΡΑΕ και αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει το ΕΤΜΕΑΡ από €9.53 που ήταν σε €20.80 ανά MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και να το αυξήσει σημαντικά για τις υπόλοιπες κατηγορίες πελατών. Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή, το ίδιο τέλος αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες πελατών εκτός από την κατηγορία υψηλής τάσης, στην οποία μειώνεται από €3.55 σε €1.79 ανά μεγαβατώρα.

Ανακοινώνοντας την ανωτέρω απόφαση, στις 19/7/2013, η ΡΑΕ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, για το οποίο έπρεπε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού, για τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και τη διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά και μάλιστα αναιτιολόγητα οι καταναλωτές. Επίσης, τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης το γεγονός ότι, η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προκλητικές ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα που καταναλώνουν, την ίδια ώρα που οι αγρότες είναι σε απόγνωση και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες βάζουν καθημερινά λουκέτο στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους οικιακούς καταναλωτές, κατανέμοντας ορθότερα το κόστος της ενέργειας. Επίσης ζητούν να μάθουν από τον αρμόδιο Υπουργό, ποια δραστικά μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα, προκειμένου να μην απαιτηθούν νέες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον, καθώς και εάν θα λάβει μέτρα για να μην επιβαρύνεται συνεχώς η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής βιομηχανίας από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα, ζητούν να τους κατατεθεί η οικονομοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας προκύπτει ότι με τη μείωση κατά 50% του ΕΤΜΕΑΡ στους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στις υπόλοιπες κατηγορίες πελατών, θα αποσβεστεί το έλλειμμα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού έως το τέλος της διετίας 2013-2014.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές Γιώργος Πάντζας, Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Ηρώ Διώτη και Χαρά Καφαντάρη.

Η σχετική ερώτηση έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση : http://wp.me/p2VOlQ-5u

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: