ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

logosyriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5/3/2013

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

 

Για το θέμα του υπό κατασκευής ΧΥΤΑ Γραμματικού στην περιοχή του Μαύρου Βουνού, επανέρχονται με ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιώργος Πάντζας, Νίκος Βούτσης και Ηρώ Διώτη.

Αφορμή της ερώτησης στάθηκε το γεγονός ότι, η προ επταμήνου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα να διενεργήσει νέα δειγματοληπτική γεώτρηση στην περιοχή, οδεύει προς εκτέλεση μετά και την σχετική γνωμοδότηση που εξέδωσε με καθυστέρηση μηνών το Δασαρχείο Καπανδριτίου. Η ανάγκη για νέα δειγματοληπτική γεώτρηση στην περιοχή δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι, στις 18/2/12 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ, εξέδωσαν Έκθεση Ελέγχου για τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση  «Μαύρο Βουνό» στο Γραμματικό Αττικής στην οποία διαπιστώνουν τεράστια σφάλματα, κραυγαλέες παραλείψεις και αυθαιρεσίες στο στάδιο σχεδιασμού και αδειοδότησης του έργου.

Στην ερώτησή τους λοιπόν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ερωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Λιβιεράτο, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση στην περίπτωση που διαπιστωθούν εκ νέου, από τη ερευνητική δειγματοληπτική γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Μαραθώνα στο χώρο κατασκευής του έργου, μη συμβατά με την κείμενη περιβαλλοντολογική νομοθεσία, γεωλογικά – υδρογεωλογικά δεδομένα.

Σημειώνεται δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει  διατυπώσει δημόσια και σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του για το ισχύον ΠΕΣΔΑ και ειδικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, στην Αττική. Τα δεδομένα που ισχύουν για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφενός ενισχύουν το βάσιμο των αντιρρήσεων στη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων (αφού στα πλαίσια του ανταγωνιστικού διαλόγου το δημόσιο αναλαμβάνει απέναντι στους ιδιώτες τους κινδύνους για την  εξασφάλιση υποδομών για την ασφαλή διάθεση απορριμμάτων) και αφετέρου επαναφέρουν μετά επιτάσεως τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το ΧΥΤΑ Γραμματικού. Πόσο μάλλον που ήδη για το σχεδιασμό, τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έχουν επί μακρόν διατυπωθεί σοβαρότατα ερωτηματικά και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις.

 

 

Πολιτικό Γραφείο

Γιώργου Πάντζα

Βουλευτή Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ

Τηλ. 210 3708387

E-mail: gpantzas@parliament.gr

 

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: