ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ : Τελικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πού τοποθετείται στον πολιτικό άξονα; Είναι ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα όπως υποδηλώνει το όνομά του, ανήκει στην «ευρύτερη κεντροαριστερά» ή είναι μία δεύτερη έκδοση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως κάποιοι υποστηρίζουν;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ : Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η κοινωνία αποσυντίθεται, η δημοκρατία περιστέλλεται, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου ενώ ο ομαλός τρόπος ζωής όλων μας αποδιαρθρώνεται. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο, ανίκανο και πλήρως υποταγμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενόσω προωθεί με όλα τα μέσα την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Ζούμε το τέλος μιας εποχής. Ζούμε τις ωδίνες που θα γεννήσουν μια νέα.

Σε αυτό το κλίμα Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται εδώ για να οργανώσει τη δημοκρατική ανατροπή, για να ανοίξει τον δρόμο σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στηριγμένης σε ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μιας κυβέρνησης που θα θέσει τη χώρα σε νέα τροχιά. Για να επιτύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο, συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος και ενός μεγάλου πολιτικού κινήματος, επιμένουμε στην ανάγκη για κοινή δράση και συμπαράταξη της Αριστεράς, αναλαμβάνοντας τις σχετικά πρόσφορες πρωτοβουλίες, ισχυροποιούμε και διευρύνουμε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως τον πολιτικό φορέα που θα εμπνεύσει, θα κινητοποιήσει και θα συμβάλει καθοριστικά στην ενότητα και στην οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας, αποσκοπώντας σε μια χειραφετημένη Ελλάδα της εργασίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργικότητας μέσα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη.

Πατώντας στέρεα στην κοινή δράση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατόρθωσε να συνθέσει δημιουργικά, σε ένα ιδιαίτερα ευρύ πλαίσιο, απόψεις με διαφορετικές ιδεολογικές και οργανωτικές αφετηρίες και διαφορετικές πολιτικές καταβολές, αναγνωρίζοντας και μη συγκαλύπτοντας τις διαφορές και σεβόμενοι πάντα τις διακριτές ιδεολογικές και θεωρητικές ευαισθησίες. 

Όλα αυτά περιγράφονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη ενόψει του νέο φορέα που σύντομα θα συσταθεί.

Ε.Α. : Ο κ. Λαφαζάνης σε τοποθέτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή, εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα σας δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του. Άσχετα με το αν αυτό ισχύει ή όχι, εσείς θεωρείτε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

Γ.Π. : Γιατί να μην είμαστε έτοιμοι;  Εκτός και αν εννοείτε να κυβερνήσουμε όπως κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατάστρεψαν τη χώρα. Κατ αυτόν τον τρόπο αν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε σας απαντώ όχι. Δεν είμαστε έτοιμοι ούτε θα είμαστε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στις τάξεις του Χρηστοφοράκους, Τσουκάτους, Τσοχατζόπουλους,  Βατοπεδινούς, Κουμπάρους, Παρακρατικούς και ένα σωρό άλλους. Όλοι αυτοί δεν ευδοκιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν έχει εξαρτήσεις ούτε αφεντικά τύπου Μέρκελ. Το μόνο σημείο αναφοράς του είναι ο Ελληνικός λαός.

Αλλά για να τελειώνουμε με αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ με την δυναμική του είναι έτοιμος όσο ποτέ. Και μας έχουν κάνει οι συνθήκες να ωριμάσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι λαϊκή απαίτηση να έρθουμε στην εξουσία και αυτό είναι εμφανές παντού. Μοιραία λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% έχει μεταμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μιας ευρύτερης κοινωνικής παράταξης, η οποία είναι πανέτοιμη να συγκρουστεί και να ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα κυβερνώντας τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα κόμμα συνιστωσών της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός μοχλός της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που απαιτεί δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς, που σύντομα, πολύ σύντομα θα αποτελέσει τον κορμό μια νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.

Ε.Α. : Ο κ. Τσίπρας ζητάει εκλογές μόλις τέσσερις μήνες μετά τις τελευταίες. Τί δημιούργησε αυτό το αίτημα;

Γ.Π. : Είναι η ανάγκη για μια νέα πορεία της χώρας. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία μετά τις εκλογές του Ιούνη να αξιοποιήσει τη δυναμική επαναδιαπραγμάτευσης που τους έδωσε ο λαός μας, με τη ψήφο του. Αντίθετα οι κύριοι αυτοί, κορόιδεψαν το λαό με την επαναδιαπραγμάτευση και την απαγκίστρωση και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν ότι δήθεν σώζουν τη χώρα, τη στιγμή που υποθηκεύουν το μέλλον της. Αποδεικνύεται ότι έκλεψαν τη λαϊκή εντολή, με μοναδικό στόχο να διατηρηθούν στην εξουσία, προκειμένου να προστατέψουν εαυτούς και φίλους. Να προστατέψουν τους προστάτες τους από το νόμο, από τη φορολογία του πλούτου τους, από τη δικαιοσύνη. Άρα λοιπόν, επαναλαμβάνω, ότι το αίτημα για εκλογές δημιουργήθηκε από την ανάγκη για μία νέα πορεία της χώρας. Για να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Εκλογές για να σταματήσει η εξαθλίωση του ελληνικού λαού προς όφελος των τραπεζών. Εκλογές για να επιστρέψει η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη, για να αναλάβουμε τη ευθύνη, οι υγιείς δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις, να ανοικοδομήσουμε τον τόπο μας. Εκλογές για να σωθεί η χώρα από τον Καιάδα του τρίτου Μνημονίου. Μια χώρα την οποία κατέστρεψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να την καταστρέφουν με τους τοκογλύφους συνεργάτες τους.

 Ε.Α. : Σε περίπτωση που αυτές πραγματοποιηθούν και δημιουργηθεί μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα εσάς, ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

Γ.Π. : Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Το τόνισε σε όλους τους τόνους και ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού. Η τυφλή προσήλωση της τρικομματικής κυβέρνησης στο Μνημόνιο – Μνημόσυνο, αποσταθεροποιεί τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Άρα λοιπόν το λέμε ξεκάθαρα στο πρόγραμμά μας ότι απαιτείται πρώτον κατάργηση των μνημονιακών νόμων που εξαθλιώνουν τη κοινωνία και γεννούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Δεύτερον, αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση διαγραφής μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Τρίτον, αποπληρωμή του εναπομείναντος με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Γερμανία το 1953. Τέταρτον, οι τράπεζες να περάσουν υπό κοινωνικό – κρατικό έλεγχο, να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μετά να ανακεφαλαιοπηθούν. Πέμπτον, σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για το οποίο έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, και στην οποία λέμε να διαγραφούν ολικά τα δάνεια προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Και τη μερική διαγραφή αναλογικά με τη μείωση του ονομαστικού εισοδήματος των υπόλοιπων δανειοληπτών. Έκτον, θα επαναφέρουμε την δημοκρατική λειτουργία και θα αποκαταστήσουμε την ακαδημαϊκή νομιμότητα στα ΑΕΙ, κάτι για το οποίο έχουμε καταθέσει επίσης πρόταση νόμου. Επίσης έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Τέλος από τις πρώτες κινήσεις θα είναι και η προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με έμφαση τα υψηλά εισοδήματα καθώς επίσης και η καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Όλα αυτά είναι μόνο μερικά σημεία, αλλά βασικά, του προγράμματός μας. Αποτελούν υποχρέωση προς τον τόπο μας και την κοινωνία η οποία εξαθλιώνεται και περιθωριοποιείται καθημερινά εν ονόματι του Μνημονίου το οποίο επάξια υπηρετούν οι τρικομματικοί υπάλληλοι της τρόικας. 

Ε.Α. : Αν οι δανειστές μας δεν συμφωνήσουν με αυτές, έχετε plan b; Θεωρείτε ότι μπορεί να ορθοποδήσει η χώρα χωρίς τα χρήματα των δανειστών;

Γ.Π. : Εάν οι δανειστές μας δεν συμφωνήσουν με αυτά που θα κάνουμε σύντομα, όταν θα είμαστε κυβέρνηση, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Το έχουν αναλύσει όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, Έλληνες και ξένοι. Αλλά προτού σας απαντήσω θέλω να σας πω ότι το τρομοκρατικό αυτό δίλλημα που τέθηκε και στις τελευταίες εκλογές δεν έχει βάση. Δεν έχει βάση γιατί εάν οι δανειστές μας επιλέξουν να μας τιμωρήσουν  επειδή δεν είμαστε καλά και υπάκουα παιδιά, το κόστος για την Ευρώπη σε μία ενδεχόμενη απομόνωση – αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ  θα είναι ανυπολόγιστο και αυτό γιατί θα συμπαρασύρει, μία τέτοια κίνηση, όλο το τραπεζικό ευρωπαϊκό και όχι μόνο οικοδόμημα. Το είπε άλλωστε και ο Σόιμπλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη. Άρα λοιπόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει κατάρρευση και διάλυση του ευρώ, τελεία και παύλα.

Σε όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθήκαμε πρόσφατα, όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας σε δηλώσεις τους, τρομοκράτησαν  λέγοντας ότι τα χρήματα φτάνουν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και ότι θα πρέπει η χώρα να πάρει την δόση των 31 δισ  πάση θυσία. Απ ότι φαίνεται όμως ούτε την δόση θα πάρουμε άμεσα αλλά ούτε πρόκειται να χρεοκοπήσουμε.   

Όμως για να έρθω τώρα στο ερώτημά σας. Εάν σταματήσει η χρηματοδότηση από την Ευρώπη, το σχέδιο που έχουμε, και το έχουμε πει και προεκλογικά, είναι ότι θα ισοσκελίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα. Δηλαδή πιο απλά, θα ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα. Το ποσό που απαιτείται για να γίνει αυτός ο ισοσκελισμός είναι 2,5 δισ ευρώ περίπου και όχι 13 δισ ευρώ που πήρε η κυβέρνηση προσφάτως. Αυτό το ποσό, των 2,5 δισ, μπορεί να εξοικονομηθεί απλά, δίκαια και χωρίς κόπο από τα δημόσια έσοδα και δαπάνες του κράτους.  Για εμάς προτεραιότητα σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι οι κοινωνικές ανάγκες, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα φάρμακα των αρρώστων και όχι τα χρέη στους πιστωτές.

Ε.Α. : Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ταχθεί σαφώς κατά. Αυτό ισχύει και για ζημιογόνες επιχειρήσεις του δημοσίου;

Γ.Π. : Το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την χώρα είναι στον άμεσα σχέδια της συγκυβέρνησης η οποία βγάζει στο σφυρί  λιμάνια, αεροδρόμια, πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.α. Στην λίστα του ξεπουλήματος συμπεριλαμβάνονται και τα λιμάνια της Ραφήνας, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και όχι μόνο. Όλα αυτά αποτελούν για εμάς εργαλεία ανάπτυξης, που θα χρειαστούμε για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα. ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και άλλοι πολλοί οργανισμοί είναι στρατηγικής σημασίας και δεν πρέπει να πουληθούν. Η κυβέρνηση βέβαια πιστεύει ότι όλοι οι παραπάνω οργανισμοί είναι βάρος για το δημόσιο και πρέπει να ξεπουληθούν έναντι πινακίου φακής σε ξένα συμφέροντα τα οποία και υπηρετούν χρόνια οι ίδιοι. Κάτι ανάλογο έκανε με την Αγροτική Τράπεζα και την Δωδώνη και κάτι ανάλογο ετοιμάζει να κάνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συνεχίζει δηλαδή να εξαπατά τον ελληνικό λαό , όπως ακριβώς έκανε προεκλογικά τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια, ξεπουλώντας τα χρυσαφικά της πατρίδας μας. Τα δίνει όλα για μια δεκάρα στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας και στους μεγαλοκαρχαρίες φίλους της, όπως ακριβώς έκανε και με το «Golden Hall» που το έδωσε στο Λάτση για 90 χρόνια με μηνιαίο ενοίκιο 1 εκατομμύριο ευρώ, αντί για 8 εκατομμύρια που νοικιαζόταν το μήνα μέχρι σήμερα. Δηλαδή το νοίκιασε για 49 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, τόσο που ούτε ένα δυάρι στον Κολωνό δεν νοικιάζεται! Κάπως έτσι η κυβέρνηση φαντάζεται να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία, με καραμπινάτα σκάνδαλα μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το κράτος που έχει τίτλο «ο κλέψας του κλέψαντος και ο εξαπατήσας του εξαπατήσαντος».

Τώρα όσο αφορά τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, εδώ χωράει μεγάλη συζήτηση για το εάν και ποιες επιχειρήσεις του δημοσίου είναι ζημιογόνες. Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΣΕ ο οποίος είναι ζημιογόνος αλλά θα πρέπει κανείς να εξετάσει πως κατέληξε ζημιογόνος. Κατέληξε ζημιογόνος εξαιτίας της κακής διαχείρισης στα πλαίσια του πελατειακού κράτους που έστησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και εξώθησαν τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος να πάρει δάνεια χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος του. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΟΣΕ είναι το ίδιο το κράτος. Να θυμίσω επίσης όλες τις συντεχνίες και τα κυκλώματα που καταχρέωσαν και λήστεψαν τον οργανισμό με ψεύτικα τιμολόγια, τεράστια ποσά που πήγαν σε τσέπες της διαπλοκής και που σήμερα καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει. Άρα λοιπόν εάν ο ΟΣΕ θεωρείται γενικά και αφηρημένα ζημιογόνα ΔΕΚΟ με την καπιταλιστική επίπλαστη αντίληψη, εμείς θεωρούμε ότι ο ΟΣΕ αποτελεί μέρος του κοινωνικού συμβολαίου με το λαό και είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και δεν πρέπει να πουληθεί. Το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μεταφοράς μπορεί να εξυγιανθεί και να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο. Άρα λοιπόν τι είναι ζημιογόνο και τι δεν είναι, είναι προς εξέταση και συζήτηση.             

Ε.Α. : Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατηγορήθηκε ότι καταψηφίζοντας την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ τάχθηκε υπέρ των συμφερόντων κοινωνικά προνομιούχων ομάδων(δημοσιογράφων, δικηγόρων, ιατρών, συμβολαιογράφων). Ποιο είναι το σκεπτικό σας σχετικά με την καταψήφιση του άρθρου 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών;

Γ.Π. : Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σας είπα και προηγουμένως ότι τάσσεται με την κοινωνία και όχι με τις συντεχνίες. Συγκεκριμένα πριν από κάποιους μήνες είχε δοθεί η δυνατότητα από την τότε κυβέρνηση σε όποια ασφαλιστικά ταμεία το επιθυμούσαν να γίνου Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να μην μπουν στον ΕΟΠΥΥ. Έτσι λοιπόν όλα τα υγιή ταμεία, πολλά από τα οποία αναφέρατε στην ερώτησή σας και που ήταν στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησαν την διαδικασία μεταβολής τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι τα ταμεία που θα μεταβάλλονταν από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ  δεν θα είχαν δικαίωμα στις κρατικές επιχορηγήσεις. Ξαφνικά λοιπόν ήρθε η κυβέρνηση και την τελευταία στιγμή κατέθεσε τροπολογία με την οποία έβαζε όλα τα υγιή ταμεία, που είχαν μάλιστα ξεκινήσει την διαδικασία μεταβολής που σας ανέφερα, στο ΕΟΠΥΥ. Σε έναν ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι χρεοκοπημένος και που έχει κηρύξει ουσιαστικά και πρακτικά στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους. Με την τροπολογία αυτή λοιπόν η κυβέρνηση έβαζε ευθέως χέρι στην περιουσία αυτών των υγιών ασφαλιστικών ταμείων. Η πρόθεσή της ήταν αποκλειστικά η περιουσία των υγιών ταμείων ρίχνοντάς τα στην μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Η ένστασή μας και η στάση μας λοιπόν ήταν επί της ουσίας και όχι για να εξυπηρετήσουμε ‘’κάποιους’’. Αυτοί οι ‘’κάποιοι’’ σας επαναλαμβάνω, δεν ευδοκιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  

Ε.Α. : Στο ίδιο πλαίσιο δημιούργησε ερωτηματικά η στάση σας κατά των μειώσεων στους υπαλλήλους της βουλής. Η άρνηση αυτή έχει να κάνει με τη διαδικασία που αποπειράθηκε να γίνει ή διαφωνείτε στο να γίνουν περικοπές στους υπαλλήλους της βουλής;

Γ.Π. : Η ένστασή μας έχει να κάνει με την διαδικασία που επιχειρήθηκε να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο της Βουλής των Ελλήνων το οποίο ρητώς προβλέπεται στο Σύνταγμα. Και μάλιστα η διαδικασία και το τέχνασμα, με το οποίο ο κ. Στουρνάρας σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, επιχείρησε να το περάσει δεν τιμά την δημοκρατία ούτε το κοινοβούλιο. Πολύ απλά θα σας πω ότι εάν επρόκειτο για τους μισθούς αποκλειστικά των υπαλλήλων της Βουλής, θα μπορούσε μία μέρα πριν που συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής  να συνεννοηθεί ο κ. Στουρνάρας με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μειμαράκη, και να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της Βουλής ενδεχόμενες περικοπές των μισθών των υπαλλήλων. Όλη η φασαρία όμως, όπως αποδείχτηκε, έγινε για δύο λόγους. Πρώτον για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το πρωτοφανές κύμα εξαθλίωσης των μέτρων και δεύτερον δια της πλαγίας οδού με «νομοτεχνική βελτίωση» να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της Βουλής. Όλα αυτά λοιπόν που ακολούθησαν από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είναι μέρος του σάπιου συστήματος της μειντιακής και όχι μόνο διαπλοκής. Για την ιστορία όμως, οι υπάλληλοι της βουλής έχουν ήδη ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο από το 2011 και εάν διατηρούν κάποια ‘’προνόμια’’ όπως εξαντλητικά ειπώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αυτά είναι προς συζήτηση. Όχι όμως με μεθόδους κατάλυσης του Συντάγματος.         

Ε.Α. : Η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. στη ψηφοφορία των μέτρων πώς σας φάνηκε; Προσμετράτε θετικά ότι δεν τα ψήφισε;

Γ.Π. : Το να ψηφίζεις παρών στην ψηφοφορία για τα μέτρα και ταυτόχρονα να παραμένεις στο κυβερνητικό σχήμα και να στηρίζεις την κυβέρνηση όχι απλά είναι αντιφατικό και υποκριτικό, αλλά είναι και πέρα από τα όρια της λογικής. Επίσης, θέλω να πω ότι από την στιγμή που ένα κόμμα θέλει να ονομάζεται Αριστερά ενώ ψηφίζει τον προϋπολογισμό, που στην ουσία περιλαμβάνει τα μέτρα που πριν από λίγες μέρες δεν υπερψήφισε, πολύ απλά δεν είναι Αριστερά. Επίσης δεν είναι Αριστερά οπωσδήποτε ένα κόμμα, που στηρίζει μέτρα που θα μπορούσαν να συγκριθούν με κοινωνικό ολοκαύτωμα. Μέτρα που περιλαμβάνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, κατάργηση επιδομάτων, κατάργηση πενθήμερης εργασίας, μείωση μισθών και συντάξεων, φόρο στην αγροτική γη και μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και άλλα πολλά. Η Αριστερά είναι ιδεολογικά αντίθετη με τις πολιτικές της ανέχειας και της εξαθλίωσης.  

Αναρωτιέμαι εάν στην θέση του κυρίου Κουβέλη ήταν ο Τσιριμώκος τί θα έκανε; Τα ίδια; Χειρότερα; Δυστυχώς η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αλλάξει όνομα και να λέγεται Δημοκρατική Δεξιά.    

Ε.Α. : Μετά την υπερψήφιση των μέτρων, ποιοι είναι οι στόχοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εντός και εκτός κοινοβουλίου;

Γ.Π. : Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ εντός και εκτός κοινοβουλίου συντάσσονται με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και στο σύνολο του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με τα συμφέροντα της τριμερούς κυβέρνησης που συντάσσεται με τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας, και των μεγαλοκαρχαριών του κεφαλαίου και του εύκολου κέρδους του καπιταλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπούμε μπροστά στο λαό, στις πλατείες, στις πόλεις και στα χωριά, μέσα στη Βουλή, στην  Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Βεβαιώνουμε τον ελληνικό εργαζόμενο λαό, την κάθε οικογένεια, τον κάθε συνταξιούχο, τον άνεργο, τον φοιτητή, τη νεολαία μας, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον κάθε άνθρωπο που πλήττεται σήμερα από μνημόνια και το ΔΝΤ, ότι είμαστε δίπλα του. Και το σημαντικότερο είναι ότι μαζί με τον λαό στοχεύουμε να ανατρέψουμε δημοκρατικά αυτή την βάρβαρη πολιτική που πλήττει σε όλα τα επίπεδα την χώρα. Έχουμε καθήκον απέναντι στη δημοκρατία, απέναντι στη ιστορία. Έχουμε καθήκον να σταματήσουμε τη καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και για αυτό το λόγο καλούμε το λαό σε διαρκή ειρηνικό ξεσηκωμό για να μην εφαρμοστούν αυτά τα επαίσχυντα μέτρα. Ζητάμε εκλογές για να σταματήσει η εξαθλίωση του ελληνικού λαού προς όφελος των τραπεζών. Εκλογές για να επιστρέψει η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη, για να αναλάβουμε τη ευθύνη, οι υγιείς δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις, να ανοικοδομήσουμε τον τόπο μας.  

Ε.Α. : Στις 31/10 είχατε παρευρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μαρκοπούλου. Με αφορμή αυτή την επίσκεψή σας και καθώς είμαστε τοπική εφημερίδα, θα θέλαμε να μας αναφέρετε πόσο ορατή είναι η ανησυχία που είχατε εκφράσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση για το αποχετευτικό δίκτυο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πώς μπορεί να αποφθεχθεί;

Γ.Π. : Αυτό που εξέφρασα κατά την παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου ήταν, ότι εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Και θα πρέπει να ξεκινήσει η όλη διαδικασία άμεσα αλλιώς υπάρχει το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να χαθούν. Επίσης έθεσα τον προβληματισμό, τί θα συμβεί εάν τελικά πουλήσει η Κυβέρνηση, εάν ιδιωτικοποιήσει με άλλα λόγια την ΕΥΔΑΠ. Εάν δηλαδή ο ‘’επενδυτής΄΄ ιδιώτης θα αναλάβει το κόστος εκτέλεσης του έργου. Αυτούς τους δύο προβληματισμούς είχα θέσει και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι όποιες ενέργειες από τις τοπικές αρχές θα πρέπει να γίνουν άμεσα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, που στην τελική θα έχει επιπτώσεις αρνητικές  προς τους δημότες.    

Advertisements

About gpantzas
Βουλευτής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: